Merkez rezervlerinde kayıp!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Dolar Rezervleri Hızla Eriyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) dolar rezervleri, 19 Mart operasyonlarından bu yana hızla azalmaya devam ediyor. Brüt rezervler geçen haftaya göre yüzde 1,8 azalarak 140 milyar doların altına geriledi ve 2 Mayıs itibarıyla 138,5 milyar dolara düştü. Banka, önceki hafta 141,1 milyar dolar brüt rezerve sahipti.

Aynı şekilde net rezervlerde de bir düşüş yaşandı. Net uluslararası rezervler, bir önceki haftaya göre 2,2 milyar dolar azalarak 32,8 milyar dolara indi. Döviz rezervleri ise %3,3 azalarak 49,9 milyar dolara geriledi.

Altın rezervleri de yüzde 1 düşüşle 80,9 milyar dolara gerilerken, swap hariç net rezervler 16,4 milyar dolardan 13,8 milyar dolara geriledi.

Ekonomist Mahfi Eğilmez, rezervlerle ilgili yaptığı değerlendirmede, “Swap hariç tutulduğunda Türkiye’nin döviz rezervleri geçmiş yıllara göre hala pozitif seyrediyor. Ancak rezervlerdeki düşüş devam ediyor, bu durum geçici bir rahatlama izlenimi veriyor” şeklinde konuştu.

Eğilmez, geçen yıl -60 milyar dolarlık negatif rezervden bugüne kadar geldiklerine işaret ederek, uygulanan politikaların hala yetersiz olduğunu belirtti.

HAKAN KARA, ERİMEYİ AÇIKLADI

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun 19 Mart’ta gözaltına alınmasının ardından, Merkez Bankası dolar rezervlerinde büyük düşüşler yaşandı. Merkez Bankası eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, geçen hafta yaptığı açıklamada, 18 Mart’tan bugüne kadar 49 günde 57 milyar dolarlık döviz satışı gerçekleştiğini belirtmişti.

Related Posts

Seküler aklın din talebi ve Diyanet’in hutbeleri

Yaşadığı çağın izlerini üzerinde taşıyan bir varlık insan. İçinde bulunduğumuz zaman ve mekânın şartları, her açıdan üzerimizde etki bırakıyor. Az ya da çok, ama mutlaka etkiliyor insanı. Yirmi birinci yüzyılda yaşıyoruz. İnsanlık, zamanın bu dilimine gelinceye kadar çeşitli açılardan pek çok evreler geçirdi. Konumuz gereği insanlığın din ve inanç açısından yaşadığı gelişim ya da değişim evrelerine baktığımızda “zamanın ruhu” denilen şeyle karşılaşıyoruz. Mesela Ortaçağ’da dünyanın hangi coğrafyasına

Kira sözleşmelerinde yeni dönem: Emlakçılar da dahil edildi

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın başlattığı dijital kira sözleşmesi çalışmasında ikinci aşamaya geçildi. Kasım 2024’te tamamlanan ilk fazda, taşınmaz sahibi bireyler e-Devlet üzerinden dijital kira sözleşmeleri oluşturabiliyordu. Yeni düzenlemeyle …

Yetiştirmesi kolay getirisi yüksek İç ve dış pazarda kapış kapış

Dünyanın önde gelen üzüm üretim merkezlerinden Manisa’nın Alaşehir ilçesinde çiftçiler, mayıs ayıyla yeşillenen asmalardaki yaprakları satarak ek gelir elde ediyor. KİLOSU 70 LİRA: “YAPRAKBANK” Üzüm çiftçisinin “yaprakbank” olarak tanımladığı alım …

Susanlar katliama ortaktır: İslam İşbirliği Teşkilatı’nın harekete geçmesi için Gazze’de daha kaç çocuk ölmeli?

Ana gayesi “Filistin mücadelesini desteklemek” olan 57 üyeli İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Gazze’yi unuttu. İsrail’in Filistinlilere karşı yürüttüğü soykırım devam ederken Siyonizme ve onun destekçilerinin yürüttüğü katliamlara karşı cılız kalan İİT’nin bu tavrı büyük tepki çekiyor. Gazze’de çocuklar açlıktan ölürken, on binlerce sivil katledilirken İslam coğrafyasına ve cılız kalan İİT’ye İsrail’e karşı çeşitli yaptırımları devreye alması konusunda çağrıda bulunuldu.

Ekrem İmamoğlu’na yönelik operasyonların kaybı sürüyor: Hazine’nin faiz ödemelerinde şok artış!

Hazine’nin faiz ödemeleri, nisan ayında önemli bir artış gösterdi. Ekonomistler, bu artışı Türkiye’nin mali yükümlülükleri ve döviz rezervlerindeki düşüşle ilişkilendiriyor. Bu gelişmeler, ekonomik istikrar üzerinde yeni bir baskı oluşturabilir.

Borsa İstanbul’da yatay seyir: ABD-Çin görüşmeleri nasıl etkileyecek?

Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 4,06 puan ve yüzde 0,04 azalışla 9.275,15 puana geriledi. Toplam işlem hacmi 41,6 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 1,22 değer kaybederken, holding endeksi yüzde 0,61 değer kazandı. Sektör …