Prof. Dr. Haberal, yanığın önemine dikkat çekti: ‘Tüm toplumu ilgilendiren bir sorun’

Bölgede Yanık ve Yangın Afetleri Konferansı Gerçekleştirildi

Türk Yanık ve Yangın Afetleri Derneği (TYAD), Orta Doğu Yanık ve Yangın Afetleri Derneği (MEBFDS) ve Başkent Üniversitesi Yanık ve Yangın Enstitüsü’nün birlikte düzenlediği “Bölgemizde Pediatrik ve Erişkin Yanıklar ve Önleme Kongresi”nın açılışı yapıldı. Kongreye Başkent Üniversitesi Kurucusu Prof. Dr. Mehmet Haberal ve Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu da katıldı. Haberal’ın yaptığı açılış konuşmasında, yanık konusundaki önemine vurgu yapıldı.

“Yanık her yerde, her an oluşabilir, herkesin başına gelebilir. O yüzden çok önemlidir ve tüm toplumu ilgilendiren bir sorundur. Yanık konusunda Sağlık Bakanlığı ile işbirliği yaparak eğitimler verdik ve yanıkları önleyici tedbirler konusunda işyerleri ve okullarda seminerler düzenledik. Aynı zamanda, bir dergi çıkarmaya ve bu konuyu gündemde tutmaya karar verdik. Yanıktan korunma ve yanığı önleme çok önemli ve eminim bunda da başarılı olacağız ama bir kez daha tekrar edeyim ki; yanık ve yangın afetleri her yerde, her zaman ve herkesin başına gelebilir.”

‘ÇOK YÖNLÜ VE ZORLU BİR TRAVMA’

Memişoğlu, Haberal’ın yanık üzerine yaptığı çalışmaların Türkiye’ye öncülük ettiğini belirterek, “Yanık tedavisi gibi insan hayatını doğrudan etkileyen karmaşık bir konuda bir araya gelmemiz, bilimsel dayanışmanın göstergesidir. Yanıklar sadece cilt yüzeyinde oluşan bir hasar değildir, vücudun metabolik, immün ve psikolojik sistemini etkileyen çok yönlü ve zorlu bir travmadır. Bu nedenle yanık tedavisi sadece bir müdahale değil, disiplinler arası iş birliğiyle yürütülen kapsamlı bir iyileştirme sürecidir.” şeklinde konuştu.

Memişoğlu, yanık tedavi hizmetlerinde son 20 yılda önemli gelişmeler yaşandığını ve 2002 yılında yalnızca 3 merkezde 35 yatak kapasitesiyle sunulan yanık tedavi hizmetlerinin bugün 62 merkezde, toplam 780 yatakla modern ve yaygın bir hizmet ağına ulaştığını ifade etti. Konuşmalar sonrasında Prof. Dr. Mehmet Haberal, Sağlık Bakanı Memişoğlu’na plaket ve çiçek takdim etti.

Related Posts

Sağlık Bakanlığı: 3,7 milyon kişi ‘normal’ kilo aralığının üzerinde

Sağlık Bakanlığı, ‘İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa’ kampanyasının 7’nci haftası sonunda 6,5 milyon kişinin boy ve kilo ölçümlerinin gerçekleştirildiğini, 3 milyon 792 bin 730 kişinin vücut kitle indeksi ‘normal’ kilo aralığının üzerinde çıktığını açıkladı.

Maden suyunu sakın bardağa dökmeyin! Nedenine çok şaşıracaksınız

Maden suyunun tüketimi ile ilgili uzmanlardan kritik uyarı geldi. Bardağa dökerek içenler mineralleri yok ediyor.

Türkiye’de 1500 hasta kalp bekliyor

Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Merkezi’nde yılın ilk 6 ayında 7 kalp nakli yapıldı. AÜ Tıp Fakültesi Organ Nakli Sorumlu Cerrahı Prof. Dr. Cengiz Türkay, “Sağlık Bakanlığımızın şu anki listesinde kalp bekleyen hasta sayısı ortalama 1500 iken, merkezimizde 400’e yakın hasta beklemekte” dedi.

Anne adaylarına kritik uyarı: 32’inci haftadan önceye plan yapın

Yaz mevsimini daha rahat ve konforlu geçirmek için anne adaylarına önerilerde bulunan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gönül Kazezoğlu, “Yaz tatili planlaması yapılırken, gebeliğin ilk 3 ayında bulantı ve kusma şikayetleri yoğun yaşanıyorsa, tatili daha sonraki haftalara ve tercihen 32’nci haftadan önceye denk getirmek faydalı olacaktır” dedi.

Beynine pıhtı atan çocuk15 gün süren yaşam mücadelesini kaybetti

Hatay’da beynine pıhtı atması sonucu hastanede tedavi altına alınan 12 yaşındaki çocuk, 15 gün süren tedavi sürecinde hayata tutunamadı.

Duşta yapılan bu hata sağlığa darbe! Uzmanı uyardı: ‘Yıllar içinde böbrekleri bitiriyor’

Duşta idrar yapma, birçok kişinin farkında olmadan benimsediği bir alışkanlık olabilir. Ancak sağlık uzmanları bu davranışın ciddi sağlık problemlerine yol açabileceğini belirtiyor. Amerikalı ürojinekolog Dr. Teresa Irwin de duşta idrar yapma alışkanlığı hakkında takipçilerine uyarılarda bulundu.