Mikrodalgada etin buzunu çözerken nelere dikkat etmeliyiz?
Ağırlığa bağlı olarak etin buzdolabında 8-12 saat çözülmesi önerilir.
1. Eti paketinden çıkarıp bir tabağa koyun, rafa da koyabilirsiniz ama altına bir şey koymayı unutmayın;
2. Buz çözme modunu veya minimum gücü açın;
3. Eşit şekilde ısınması için eti birkaç dakikada bir çevirin;
4. Parça büyükse etin kenarları pişmeye başlayabilir. Üst katmanın soğumasını sağlamak için zaman zaman çıkarın. Her donmada hücre zarı tahrip olduğundan nem kaybı kaçınılmazdır. Ancak şokta, -30 derecenin altında hızla donma durumunda süreç hızlanır ve sıvı daha küçük kristaller oluşturur. Donma ne kadar yavaş olursa, kristaller o kadar büyük olur ve hücre hasarı da o kadar büyük olur. Çözdürme sırasında et (diğer dondurulmuş çiğ ürünler gibi) sıvısını kaybeder. Ancak çözülme ne kadar düzgün olursa, dış katmanlarda o kadar az nem birikecek ve hacim boyunca o kadar eşit dağıtılacaktır. Bu nedenle etin eşit şekilde ısıtılması için buzdolabında veya mikrodalgada buz çözme modunda birkaç saat geçirmek en uygunudur.
Etin buzunu suda çözebilirsiniz, ancak birkaç kurala uyarak:
1. Eti poşetsiz suya koymayın, aksi takdirde buz kristallerinin zarar verdiği yapı nemi emmeye başlayacaktır;
2. Bir torbada bile eti sıcak suya koymayın – 40 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda proteinler denatüre olmaya başlayabilir;
3. Kısmen çözülmüş etleri bile 35-40 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda birkaç saat tutarsanız bozulmaya başlayabilir, bu özellikle büyük parçalar için önemlidir. Tavuğun mikrodalgada nasıl çözüleceği sorulduğunda cevaplar yukarıdakilerle aynıdır
Ancak soğutulmuş tavuğu dondurucuya koymayı planlıyorsanız, şunu unutmayın: Etin mikrodalgada parçalar halinde dondurulması ve çözülmesi daha kolay ve daha hızlıdır, bu nedenle mümkünse karkası daha küçük parçalar halinde kesin. Profesyonel ekipmanlarla dondurulan etleri pikniğe, kır evine veya şehir dışına giderken yanınıza almak uygundur.