Anadolu’nun kuşlu-çiçekli takvimi

Türkiye’nin Doğal Güzellikleri ve Baharın Coşkusu

Türkiye, iklim ve doğa açısından benzersiz bir konuma sahip bir ülkedir. Asya’nın batı sınırından Afrika’nın kuzeyine, Akdeniz’in doğusundan Avrasya-Rusya’nın güney sınırına kadar uzanmaktadır. Bu coğrafi konum sayesinde, diğer ülkelerde ilkbaharda görülen tek bir mevsimi değil, farklı irtifa ve coğrafi oluşumlar nedeniyle aynı kentte bile ardı ardına baharları yaşayabiliriz.

Anadolu’da binlerce yıldır bu özelliğiyle birlikte yaşayan topluluklar, doğanın mucizelerini ve baharın coşkusunu emekleriyle harmanlamaktadır. Arıcılar, arıların çiçeklere duyduğu tutku nedeniyle bahara ayak uydurmak zorundadır. Göçer çobanlar da yeşilin izini sürerek baharı takip eder. Yaylacılık geleneği, ovalardan obalara ve dağlara uzanan bir kültürü temsil eder. Yarı göçebe topluluklar da bahara bağlı yaşamlarını sürdürmektedir. Baharın tadını çıkarmak isteyenler için özel seyahat önerilerimiz mevcut…

Müjdeci Kırlangıçlar

Mart ayında Ege ve Batı Akdeniz’in alçak kesimlerinde ve ovalarında ilk kırlangıçlar ile çayırlarda anemonlar görülmeye başlar. Bu, erken baharın göstergesidir ve makilikler ile orman açıklıklarında kendinizi ödüllendirme vaktiniz gelmiş demektir. Nisan sonuna doğru Kaz Dağları’nın kuzey kısmı, İzmir’in Bozdağ ve Muğla’nın Akdağ yaylaları gibi bölgelere yol alarak ters laleleri görebilirsiniz. Antalya, Mersin ve Adana gibi bölgelerde seçenekler daha da fazladır. Denize sırtınızı verdiğinizde Toroslar’a tırmanarak deniz seviyesindeki baharı yakalayabilirsiniz. Antalya’da Beydağları ve Akseki İbradı, Mersin’de Mut, Adana’da Aladağlar listenin ilk sıralarında olmalıdır. Bu bölgeler, endemik bitkileri ve yarı göçer hayvancılık kültürleri ile dikkat çekmektedir.

Toy Düğünü

Orta Anadolu’da, geniş bozkır ekosistemlerinin olduğu yerlerde bahar diğer bölgelere göre daha etkileyicidir. Sarı, gri, boz ve beyazın hakim olduğu bu düzlükler, baharla birlikte yeşile bürünür. Bu düzlüklerin vazgeçilmez kuşları toygarlar, üreme ötüşleriyle hemen her yerde düğün havasını yaşatır. Doğal bozkırlar hızla tarım alanlarına dönüşse de Tuz Gölü’nün batısı ve güneyi ile Cihanbeyli ve Eskil çevresinde doğal tuzcul bozkırlar bulunabilir. Ayrıca Seyfe Gölü-Yozgat arasındaki uçsuz bucaksız ovada epic bahar manzaraları gözlemleyebilirsiniz.

Doğu’da Bahar Keyfi

Doğuya doğru ilerledikçe yükseklik artar ve daha dağlık bir yapıyla karşılaşırız. Bu durum, ovalarda ve yaylalarda farklı bahar manzaralarının keşfedilmesine olanak tanır. Kars ve Ardahan gibi bölgelerde bahar daha geç gelir ve akarsu yarıkları özellikle drone fotografcıları için güzel kareler sunar. Yüksekova ve Hakkari merkezinden ulaşabileceğiniz Cilo Dağları’nın yaylaları, mayıs ayına kadar ters lalelerle kaplanır. biraz kuzeydeki Ağrı Dağı’nın eteklerinde Doğu Beyazıt sazlıkları ise görmeye değerdir. Doğu Karadeniz’e doğru yol aldıkça, deniz kıyılarından ormanlara ve yaylalara doğru ilerleriz. Karadeniz yaylalarında inanılmaz miktarda çiçekle karşılaşacaksınız. Ayrıca bu bölgenin özgün kuş türü ‘huş tavuğu’ ile karşılaşma şansınız bulunmaktadır.

Related Posts

Mardin’in tarihi ve doğal güzellikleri “Gezgin” belgeseliyle dünyaya tanıtılacak

Mardin’in tarihi ve doğal güzellikleri “Gezgin” belgeseliyle dünyaya tanıtılacak

KPSS başvuruları başladı

KPSS başvuruları başladı

ADANA DEPREMLE SALLANDI! Son dakika depremler AFAD ve Kandilli listesi 24 Haziran – Canlı: Son deprem nerede, ne zaman, kaç büyüklüğünde oldu? Az önce deprem mi oldu?

Son dakika deprem haberleri 24 Haziran Salı yani bugün yurt genelinde hissedilen sarsıntılar sonrasında en çok merak edilip araştırılanlar arasında ilk sırlarda yer alıyor. Hemen belirtelim ki yurtiçi ve komşu ülkelerde meydana gelen depremler AFAD ve Kandilli Rasathanesi tarafından anbean kaydediliyor. Son olarak AFAD tarafından kaydedilen verilere göre saat 00.08’de Bingöl’de 3.8 büyüklüğünde ve saat 07.09’da Adana Saimbeyli’de 4.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Kandilli Rasathanesi verilerine göre ise Adana Saimbeyli’deki depremin büyüklüğü 4.6 olarak açıklandı. Öte yandan yine AFAD verilerine göre saat 07.12’de ise Muğla Datça açılarında 3.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Peki, son deprem nerede ne zaman kaç büyüklüğünde oldu? Merak edenler için AFAD ve Kandilli son depremler listesini haberimizde derledik. İşte son depremler 24 Haziran son depremler listesi…

Nükleer tesis nedir, ne demek? Nükleer tesis vurulursa ve patlarsa ne olur?

Nükleer tesis, barışçıl amaçlarla nükleer maddelerin üretildiği, işlendiği, kullanıldığı veya depolandığı tesislerdir. Bu tesisler genellikle elektrik üretmek için nükleer fisyon reaksiyonlarının kontrol edildiği nükleer enerji santrallerini içerir. Nükleer santraller, nükleer reaktörlerde açığa çıkan ısı enerjisini elektrik enerjisine dönüştüren büyük enerji üretim merkezleridir. Peki, nükleer tesis nedir, ne demek? Nükleer tesis vurulursa ve patlarsa ne olur? İşte, merak edilen o detaylar

Resmi Gazete kararları 20 Haziran 2025 | Bugünkü Resmi Gazete atamaları ve kararları neler? HSK kararı yayınlandı!

Bugünkü Resmi Gazete kararları 20 Haziran 2025 belli oldu. Cumhurbaşkanlığı atama kararları, yönetmelikler, tebliğler ve AYM kararlarının yer aldığı Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında, Yargıtay ve Danıştay üyeliklerine seçim hakkında Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Kararı yer aldı. Buna göre HSK eski üyeleri Mehmet Akif Ekinci, İbrahim Kolcu ve Dr. Ömer Faruk Yıldırım Yargıtay Üyeliğine HSK eski üyesi Halil Koç ise Danıştay Üyeliğine seçildi. Ayrıca akademik personel alımı ve kamu memur alımı ilanları da Resmi Gazete’de yer aldı. Peki, bugünkü Resmi Gazete atamaları ve kararları neler? İşte, 20 Haziran Resmi Gazete kararları ve ayrıntılar.

Afra Saraçoğlu ile Engin Akyürek’ten sürpriz proje: İstanbul Aşkım dizisi geliyor

İstanbul’un tanıtıldığı ve 10 bölümden oluşacak mini, Ortadoğu ve Avrupa’da seyirci ile buluşacak