Bir ürün daha ‘tehlikeli’ koduyla piyasadan geri çekildi: Ciddi hastalıklara yol açıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı Uyardı: Sülfür Dioksit İçeren Gıdalar Sağlık Riski Taşıyor!

Türkiye’de Tarım ve Orman Bakanlığı, yayınladığı yönetmeliğe göre sülfür dioksit içeren gıdaların sağlık riski taşıdığını belirtti. Bakanlık, yönetmeliğin yayınlandığı tarihten itibaren 3 ay içinde uyum sağlanacağını duyurdu. Ancak, bu tarihten önce üretilen ve mevcut hükümlere uygun olan gıdaların raf ömrü boyunca satışa devam edebileceği ifade edildi.

Avrupa Komisyonu’nun gıda bildirimlerini içeren veri tabanı RASFF’e göre, Almanya Türkiye’den gelen çekirdeksiz kuru üzümlerde sülfür dioksit tespit etti. Bu durum, ürünlerin ‘içindekiler’ kısmında yer alması gereken bilgilerin eksik olduğunu ortaya çıkardı.

‘Sağlık Açısından Zararlı Değerlendirildi!’

Alman yetkililer, sülfür dioksit içeriği yüksek olan bu üzümlerin sağlık açısından riskli olabileceğini belirtti. Alerjileri veya intoleransları tetikleyebileceği vurgulandı. Analiz sonuçlarına göre sülfür dioksit oranları şunlardır: Birinci paket 547 ± 56, ikinci paket 601 ± 62, üçüncü paket 598 ± 62 mg/kg – ppm.

Bakanlık, sülfür dioksit içeren ürünlerin etiketlenmesi konusunda detaylı bilgi verdi. Kükürt dioksit-sülfitlerin belirli bir limiti aşması durumunda, bu maddenin olumsuz etkileri nedeniyle E kodları kullanılmayacak ve etikette tam adıyla yer alacak.

Sülfür dioksit, gıdalara koruyucu olarak eklendiği gibi bazı meyve ve sebzelerde kahverengileşmeyi engellemek için de kullanılır. Ancak Almanya Federal Risk Değerlendirme Enstitüsü’nün raporuna göre, sülfür dioksidin tahriş edici etkileri olduğu belirtiliyor. Bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara sebep olabileceği ve astım veya rinit hastalarında bronşiyal reaksiyonlara yol açabileceği biliniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir