Bu proje ile yaşlılar için yapay zeka destekli iletişim ve bilişsel fonksiyon izleme sistemi geliştirilecek

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Projesine TÜBİTAK’tan Destek Geldi!

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Geriatri Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Aslı Kılavuz liderliğindeki “iShe: Yaşlılar için Yapay Zeka Destekli İletişim ve Bilişsel Fonksiyon İzleme Sistemi” projesi, TÜBİTAK 1002 A Hızlı Destek Programı tarafından desteklenmeye uygun bulundu.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, proje ekibiyle bir araya gelerek, sağlık alanında yenilikçi ve özgün projeler geliştiren üniversiteye desteklerini belirtti. Doç. Dr. Aslı Kılavuz’un liderliğindeki ekip, yapay zeka destekli iletişim ve bilişsel fonksiyon izleme sistemi prototipi üzerine çalışmalarını sürdürüyor.

Proje lideri Doç. Dr. Aslı Kılavuz, proje kapsamında yapay zeka ve dijital sağlık izleme sistemlerinin yaşlı bireylerin yaşam kalitesini artırmayı hedeflediğini belirtti. Projede yer alan multidisipliner ekip ise yaşlıların teknolojiden daha etkin bir şekilde faydalanmalarını sağlayacak uygulamalar üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.

Proje Detayları ve Hedefler

Projenin amacı, yaşlı bireylerin bilişsel sağlık durumunu izleyerek, erken dönemde Alzheimer ve demans gibi hastalıkların belirtilerini tespit etmek ve müdahale etmek olarak belirlendi. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Geriatri Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Aslı Kılavuz’un liderliğini yaptığı proje, yaşlı bireylerin sosyal etkileşimini artırmayı ve bilişsel bozuklukları tespit etmeyi amaçlıyor.

Proje kapsamında akıllı telefonlar aracılığıyla yalnız yaşayan yaşlı bireyler için yapay zeka destekli iletişim ve bilişsel fonksiyon izleme sistemi prototipi oluşturulacak. Bu sayede, yaşlı bireylerin teknolojiyi etkin bir şekilde kullanabilmeleri ve yaşam kalitesinin artırılması hedefleniyor.

Proje ekibi, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları Anabilim Dalı Geriatri Polikliniği’ne başvuracak 10 yaşlı bireyi proje kapsamına dahil ederek çalışmalarını sürdürecek. Ekip, yapay zeka destekli iletişim ve bilişsel fonksiyon izleme sistemi prototipini geliştirerek, yaşlı bireylerin sağlık sorunlarının erken teşhisine katkı sağlayacak.

Çalışma Kaynağı: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Yapay zeka ile restoran devrimi! Lezzetin yeni şefi

Restoran sektörü, teknolojik dönüşümün ön saflarında yer aldı. Yapay zeka (AI), mutfak operasyonlarından müşteri etkileşimlerine kadar her alanda yenilikçi çözümler sunarak işletmelerin verimliliğini artırıyor ve rekabet avantajı sağladı. 2025 …

Bilim insanları ”karadelik bombası” yaptılar

Fizikçiler, enerjinin bir karadelik tarafından yükseltildiği ve hapsedildiği bir teoriyi gerçeğe dönüştürdü.

ABD Adalet Bakanlığı, Google’ın reklam imparatorluğunu parçalamak istiyor

ABD Adalet Bakanlığı (DOJ), teknoloji devi Google’a karşı açtığı antitröst davasında önemli bir eşiği daha geçti. Mahkeme, şirketin dijital reklam teknolojileri alanında rekabete zarar verdiğine hükmetmişti. Şimdi ise gözler eylül ayında …

Deepfake videolarını tespit etmek zorlaşıyor! Gerçekçi kalp atışları

Deepfake videoların gelişmiş saptama yöntemlerini yanıltabildiği ve her geçen gün daha gerçekçi hale geldiği tespit edildi.

Dünyanın en yaşlı ağacı Büyükbaba tehdit altında

Şili’deki 5 bin 400 yıllık “Büyükbaba”, yalnızca dünyanın en yaşlı canlılarından biri değil; aynı zamanda iklim verilerinin bekçisi. Şimdi bir yol projesi tehdidi altında.

Trump, NASA bütçesinde devasa bir kesintiye gidiyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın yeniden şekillendirdiği hükümet ajandası kapsamında NASA’nın bütçesi büyük bir kesintiye uğruyor. Ajansın resmi internet sitesinde paylaşılan yeni bütçe taslağına göre, NASA’nın bütçesinden 6 milyar dolar kesilecek …