Gaziantep’te Kadınlar Sedef Kakma Sanatını Yaşatıyor

Gaziantep’te Sedef Kakma Sanatıyla Kadınlar Güçleniyor

Gaziantep’te sedef kakma kursuna katılan kadınlar, el emeği göz nuruyla ahşap işlemeler yapıyor.

Türkiye’nin unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarından biri olan sedef kakma, Gaziantep’te kadın ustalar tarafından yaşatılmaya devam ediyor. Geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan sedef kakma işlemeciliğinin Gaziantep patentine sahip olan kadınlar, ahşap parçalara tasarım ve işlemler yaparak hayat veriyor. Şahinbey Belediyesi’nin desteklediği bu sanat kurslarında kadınlara sedef kakma sanatı öğretiliyor.

Hasan Güzel Gençlik Merkezi’nde açılan sedef kakma kursu, kadınların ilgisini çekmeye devam ediyor. Merkezde bulunan kadın ustalar, geçmişten günümüze gelen bu sanatı öğrenerek ahşap ürünlere şekil veriyorlar. Kursa katılan kadınlar, önce ahşap parçalarını şekillendiriyor, ardından çekiç ve tel yardımıyla çeşitli figürler oluşturuyorlar. El emeğiyle hazırlanan ürünler arasında çeyiz sandığı, el aynası ve hediye sandığı gibi farklı ürünler bulunuyor.

Kursiyerler, tamamladıkları ürünleri sevdiklerine hediye edebildikleri gibi sosyal medya üzerinden de satarak aile ekonomilerine katkıda bulunabiliyorlar. Usta öğretici Mustafa Kaya, kadınların verilen eğitimler sayesinde meslek sahibi olup gelir elde ettiklerini vurguluyor. Sedef kakma sanatının devamı için büyük çaba sarf edildiğini belirten Kaya, kursiyerlerin becerileri sayesinde bu geleneksel sanatın yaşatılmasına katkı sağladıklarını dile getiriyor.

Kursiyerlerden Nurhan Yenilmez, sedef kakma sanatını öğrenmekten mutluluk duyduğunu ve ailesine katkıda bulunmak istediğini ifade ediyor. Aile bütçesine katkı sağlamanın yanı sıra bu sanatın kendisine keyif verdiğini belirten Yenilmez, kurs imkanı sağlayan Şahinbey Belediye Başkanı’na teşekkürlerini iletiyor. Diğer bir kursiyer Firdevs Yalçındağ ise sedef kakma işleme kursunun kendisi için önemli olduğunu vurgulayarak, aile ekonomisine katkıda bulunmanın mutluluğunu yaşıyor.

Gaziantep’te sedef kakma sanatını yaşatmak ve yeni ustalar yetiştirmek amacıyla açılan kurslar, kadınların el becerilerini geliştirme, aile ekonomilerine katkıda bulunma ve geleneksel sanatları gelecek nesillere aktarma fırsatı sunuyor.

Related Posts

Dünyanın en büyük merkez bankalarından ‘bekle-gör’ hamlesi: Faizi sabit tuttular

İsveç Ulusal Bankası faizi yüzde 2,25’te, Norveç Merkez Bankası ise yüzde 4,5’te sabit tuttu. Yetkililer, faiz indirimi için acele etmeyip enflasyon verilerini izleme stratejisi benimsediklerini belirtirken, indirimin 2025’e kalabileceği mesajı verdi.

İstanbul’da ‘Yarısı Bizden’ kampanyası! Deprem korkusu yerini güvene bırakıyor

İstanbul’da riskli yapıların dönüşmesine katkı sunan “Yarısı Bizden” kampanyasından faydalanan bazı vatandaşlar, deprem endişelerini bırakarak güvenli konutlarda yaşamaya başladı.

Otomobil devi açıkladı: Trump tarifeleri kârımızı 1,3 milyar dolar düşürecek

Toyota tarafından bugün yapılan bir açıklamada ABD Başkanı Donald Trump’ın getirdiği gümrük tarifeleri sebebiyle şirketin sadece nisan ve mayıs aylarındaki kârında 1,3 milyar dolarlık bir düşüş beklendiği duyuruldu. Şirket, 2025 Nisan ayında başlayan …

Yüzde 35 zam yetmedi yüzde 70 istediler, yolu kestiler

TÜPRAŞ’ta toplu sözleşme sürecinde işçiler, pazarlığa yüzde 70 ile başlayan sendikanın yüzde 35’e razı gelmesine tepkili. Kocaeli’de 1500, diğer illerle birlikte 4 bin çalışanı ilgilendiren TÜPRAŞ’ta, örgütlü sendika Petrol-İş’in kabul ettiği anlaşma …

İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi açıklandı

Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi’nin Nisan 2025 dönemi sonuçları açıklandı.

Dış talepte duraklama: Türkiye imalat ihracat endeksinde düşüş!

Nisan ayı itibarıyla Türkiye imalat sektörünün ihracat iklimi, dış talep koşullarındaki ılımlı iyileşmeye işaret ediyor. Ancak bazı pazarlarda üretim daralırken, Orta Doğu bölgesi ekonomik büyüme açısından öne çıkıyor.