Sigorta sektörünün prim üretimi ilk çeyrekte arttı

Sigorta Sektörü 2025 İlk Çeyrek Performansını Değerlendirdi

Sigorta sektöründe önemli bir yere sahip olan Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Uğur Gülen, sektörün 2025’in ilk çeyreğindeki performansını değerlendirdi. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde 200 milyar liralık prim üretimi gerçekleşen sektör, bu yılın ilk çeyreğinde 303 milyar liraya ulaşarak yüzde 52’lik bir büyüme kaydetti.

Gülen, sektörün 2024 yılı sonunda 2,3 trilyon liralık aktif büyüklüğe ulaştığını ve 838 milyar liralık prim üretimi gerçekleştirdiğini belirtti. Geçen yılın ilk çeyreğine göre yüzde 57 büyüme gösteren sektör, teknik karlılığında ise yüzde 38 civarında bir büyüme kaydetti.

Öz sermaye karlılığı açısından oldukça başarılı geçen 2025 yılının ilk çeyreğinde öz kaynak büyüklüğü de önemli ölçüde arttı. Gülen, sektörün öz kaynağının güçlü olmasının büyük afetlere karşı sağlam bir temel sağladığını vurguladı.

Hayat ve Hayat Dışı Branşların Payı

Gülen, hayat ve hayat dışı branşlardaki prim üretimi ve karlılık paylarını da değerlendirdi. Hayat sigortalarının toplam prim üretiminin yüzde 10’unu, karlılığın ise yüzde 30’unu oluşturduğunu belirten Gülen, sektörün toplam dönem karının 34 milyar lira olduğunu açıkladı. Bu karlılığın yüzde 70’i hayat dışı branştan gelirken, yüzde 30’u hayat sigortalarından elde edildi.

Bireysel Emeklilik Sistemi’nin (BES) fon büyüklüğünün 1,4 trilyon liraya ulaştığını vurgulayan Gülen, BES’in Türkiye’nin gelecekteki büyümesi için önemli bir kaynak olacağını söyledi. Devlet katkısının asgari ücrete kadar olan bölümünün önemli bir avantaj olduğunu belirten Gülen, bireylerin bu sisteme katkı yapmasının ülke ekonomisine büyük fayda sağlayacağını ifade etti.

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES)

Gülen, BES’ten daha çok Tamamlayıcı Emeklilik Sistemine (TES) odaklanarak bu sistemin hayata geçmesi için çalışmaların devam ettiğini açıkladı. TES’in, uzun vadeli birikimi hızlandırmak için önemli bir ürün olduğunu belirten Gülen, bu sistemin Türkiye’nin sosyal güvenlik sistemi ve ekonomisi için büyük bir kazanım olacağını ifade etti.

Son dönemde ticari alacak sigortalarının öneminin arttığını belirten Gülen, bu alanda Türk Eximbank gibi kurumların önemli faaliyetlerde bulunduğunu dile getirdi. Ancak Türkiye’deki bankacılık sektörünün gücü nedeniyle sigorta sektörünün büyümesinin yavaş ilerlediğine değinen Gülen, sektörün gelecekte Avrupa standartlarına ulaşabileceğine inandığını söyledi.

Related Posts

Erdoğan’a 55.479 TL, emeklilere 2.412 TL

Cumhurbaşkanı Erdoğan 55 bin 479 lira, Bakan Mehmet Şimşek 51 bin 821 lira, memur 6 bin 677 lira, emekli Hasan amca ise 2 bin 412 lira ara zam alacak. Asgari ücretliye ise zam yok.

KKM bakiyelerinde düşüş devam ediyor

Kur Korumalı Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesapları (KKM), geçen hafta 15 milyar 497 milyon lira azalarak 543 milyar 827 milyon liraya düştü.

Ara zam faturaya yapıldı

Dar gelirliye enflasyonla mücadele bahanesiyle ara zammı çok gören iktidar doğalgaza ise yüzde 24.6 oranında zam yaptı. Zamla beraber emeklinin asgari ücretlinin geçim derdi büyüyecek, tenceresi kaynamayacak.

AKP emekliye vermediği parayı köprü ve otoyol yapan müteahhitlere ödeyecek: İşte kanıtı

Temmuz ayı gelir gelmez zamlar sıralandı. Döviz kurlarındaki yüksek nedeniyle İstanbul’da köprü ve otoyollara örtülü zam geldi. Peki zamlar sonrası otoyol ve köprü ücretleri ne oldu? Hazine her araç için şirketlere ne kadar ödeyecek? İşte detaylar…

Son dakika… Doğalgaza dev zam!

Son dakika haberi… BOTAŞ, doğalgaz fiyatlarına konutlarda yüzde 24,6 oranında zam yapıldığını duyurdu. Zamlı tarife yarından itibaren geçerli olacak.

Son dakika! Doğal gaza zam geldi

EPDK, doğal gaza zam yapıldığını açıkladı. Konutlarda kullanılan doğalgaz yüzde 24,6 oranında zamlandı. Sanayide kullanılan doğalgaz ise yüzde 7,86 oranında zamlandı. Zamlı tarife yarından itibaren geçerli olacak. Yetkililer tarafından yapılan …