Tesisi genişletti kapasiteyi artırıyor
Kocaeli’de bulunan Yenişehir fabrikasını 4 kat büyütüp modernize eden ve VW üretimine de hazırlanan Ford Otosan, 2025’ten sonra 4 fabrikasında yılda 900 binden fazla araç üretme kapasitesine sahip olacak.
Ford Otosan’ın ilk etapta Transit Courier üretimi için kurduğu, ancak Ford Motor Company ile Volkswagen Grubu arasında imzalanan anlaşma sonrasında Transit Custom ve yeni nesil VW Transporter üretimi için yeniden tasarlanan Yeniköy fabrikası, önceki gün resmi bir törenle açıldı.
Fabrikanın açılış töreninde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Y. Koç, Ford Pro Avrupa Başkanı Hans Schep, Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, Koç Holding Otomotiv Grubu Başkanı Haydar Yenigün de hazır bulundu. Yeniden inşa edilen tesis, Ford Otosan’ın 2021’de açıkladığı 2 milyar euro’luk yatırımının bir parçası.
Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Y. Koç, “geleceğin fabrikası” olarak adlandırdıkları tesisi yaklaşık 4 kat büyüterek ve modernleştirerek hizmete aldıklarını kaydederek, Türkiye’nin otomotiv yan sanayinin ve otomotiv ekosisteminin küresel rekabetçiliğini daha da artıracağını vurguladı. Ford Pro Avrupa Genel Müdürü Hans Schep ise “Transit Custom ailesinin en yeni ve tamamen elektrikli versiyonlarını, ileri teknoloji ve maksimum verimle üreteceklerini” söyledi.
900 bin kapasite
Ford Otosan’ın Kocaeli fabrikaları, Transit ailesinin Avrupa’daki tek üretim merkezi, Transit Custom’un ise dünyadaki tek üreticisi konumunda. Fabrikada, yenilikçi özellikleri ve akıllı teknolojileriyle dikkat çeken yeni nesil Transit ve Tourneo Custom üretiliyor. Yeni nesil Custom serisinin gelecekteki üyeleri arasına, 2024’te hattan inecek tamamen elektrikli “E-Transit Custom” da yer alacak. Fabrikada ayrıca Ford ve Volkswagen ortaklığına ait yeni nesil 1 ton Volkswagen ticari araç da üretilecek. Yani yeni nesil Transporter artık Türkiye’den yollara çıkacak.
Yeniköy Fabrikası, kapasitesini 2025 yılında 405 bin adede ulaştıracak. Bununla birlikte Ford Otosan’ın toplam yıllık üretim kapasitesi, Romanya’da satın aldığı Craiova tesisiyle birlikte 4 fabrikada 900 bin adedi geçecek.
‘İlk’lerin ve ileri teknolojinin fabrikası
Söz konusu tesis, Türk otomotiv sektöründe ve Ford fabrikaları arasında “ilk” sayılabilecek unsurları da barındırıyor. Fabrikanın ön cephesine kurulan “fotovoltaik cam duvar”, güneş enerjisini elektrik enerjisine çevirerek Yeniköy fabrikasının enerji ihtiyacının önemli bölümünü karşılıyor. Ford Otosan, yan cephedeki “fotovoltaik cam” ve çatılardaki güneş panelleriyle elde ettiği yenilenebilir elektriği bina aydınlatmasında kullanarak elektrik tüketiminden tasarruf edecek. “Güneş takip sistemleri” teknolojisi ise, üretim alanlarının maksimum gün ışığından yararlanmasını sağlayacak. Üretim alanındaki ısıtma ihtiyacı ise “güneş duvarları”yla desteklenecek ve doğalgaz tüketimini azaltacak.
“Akıllı fabrika” olarak adlandırılan “Endüstri 4.0” çalışmalarını bu tesisle bir üst seviyeye taşıyan Ford Otosan, tesiste “anlık veri” ve “yapay zekâ” sayesinde yüksek otomasyon seviyesine ulaşmış. Gelişmiş robotik, makine görüşü ve yapay zekâ uygulamaların yanı sıra simülasyon modellerine dayalı “operasyonların dijital ikizleri”nin kullanıldığı fabrikada, sensörler sayesinde endüstriyel ekipmanlardan veri toplanıyor ve bunlar “nesnelerin internetiyle” birbirine bağlanıyor.
Ayrıca montaj hatlarında ilk kez havalı presleme ekipmanı yerine, kablosuz ve şarj edilebilir matkaplar kullanılarak “sessiz fabrika” düzeyine ulaşılmış.
Ve BYD resmen yollarda
Çinli lider elektrikli araç üreticisi BYD (Build Your Dreams), Türkiye’deki ilk modeli “ATTO 3”ü Türkiye yollarına çıkardı. Yüzde 100 elektrikli C-SUV segmentindeki ATTO 3, en üst donanıma sahip versiyonu olan “Design” paketiyle ve 1.590.000 TL’lik fiyatla satışa sunuldu. Ancak bu yıl sonuna kadar 1.500 adet araç geleceğinden, şimdiden sıra yazmaya başladı.
BYD Türkiye Genel Müdürü İsmail Ergun, BYD modellerine şimdiden 22 bin ön talep aldıklarını belirterek, bu talebin yaklaşık yarısını ATTO 3 modelinin oluşturduğunu kaydetti. Bireysel kullanıcıların yanında kurumsal firmaların da yoğun talepte bulunduğunu kaydeden Ergun, “Yıl sonuna kadar bu taleplerin yalnızca bir kısmına yanıt verebileceğiz, ancak önümüzdeki yıl ise bu talepleri karşılama hedefindeyiz” dedi.
60.4 kWh bataryayı, 150 kW (204 PS) güç ve 310 Nm tork sunan elektrikli motorla kombine eden BYD ATTO 3, 0-100 km/s hızlanmasını 7.3 saniyede tamamlıyor. WLTP ölçümlerine göre ortalama 420 km menzil sunan ATTO 3, DC şarj ile yüzde 30’dan yüzde 80 şarja 29 dakikada ulaşabiliyor.